Selecteer een pagina

Een eigen website? Beginnen met een blog? Hoe ben ik ertoe gekomen en waarover ga ik schrijven?

Toen ik als kleine zesjarige braille leerde lezen, kreeg ik voor het eerst een echt boek onder de vingers. Er ging toen – letterlijk – een wereld voor mij open.
Nu nog steeds is de wand van mijn bureau een opeenstapeling van (rekken vol) boeken! Elke echte boekenliefhebber kan zich daar waarschijnlijk direct iets bij voorstellen. Als je dan weet dat een brailleblad heel wat dikker is dan een gewoon blad en dat brailleletters veel meer ruimte innemen, dan…

Maar het bleef niet bij lezen alleen. Al bijna mijn hele leven ben ik dol op schrijven: het schrijven van teksten, liedjes, gedichten, gelegenheidsspeeches, e-mails, brieven, interviews enzovoort. Al toen ik in de lagere school zat, drumde ik er op los op mijn brailleschrijfmachine. Nu klinkt de computer waarop ik tokkel gelukkig een stuk stiller! Oef, voor mezelf en voor de buren!

Onverwachte wendingen

Ik heb al heel wat meegemaakt. En jij? Vaak vloog de gedachte door mijn hoofd, Dat ieder leven wel het meest onvoorspelbare, verrassende ‘boek’ is dat iemand ooit heeft geschreven. Geen mens kan verzinnen hoe een levensverhaal zal evolueren met al zijn pijnlijke en prachtige wendingen. Ik blijf dat wel boeiend vinden, al is het lang niet altijd gemakkelijk.
Het is januari terwijl ik dit schrijf. Aan mijn prikbord hangen originele kerstkaarten met mooie wensen. Aan het begin van elk nieuw jaar lijkt het alsof we een leeg blad openslaan dat we liefst meteen zouden volschrijven met geluk, begrip, vriendschap, harmonie, liefde, schoonheid, zinvol werk, gezondheid… vul zelf maar aan!
We doen wensen en voorspellingen. Maar hoe elk jaar, elke volgende dag, elk “nu” er echt zal uitzien? Ach, dat hangt van zo ongelooflijk veel af. Veel daarvan kunnen we toch nauwelijks voorspellen?

Zo ben ik bijvoorbeeld, net als heel veel andere mensen in ons land, vorig jaar mijn job kwijtgeraakt door reorganisaties. Dan is er veel om afscheid van te nemen en je verliest heel wat.

Maar elk verhaal heeft vele kanten. En wat heb je ineens wél als je werkloos wordt?

Jawel: veel meer tijd!

Sommige mensen vragen: hoe besteed je nu al die tijd, tot je een nieuwe job gevonden hebt? Mijn antwoord was en is: met vanalles!

Er zijn gelukkig veel dingen die ik leuk vind om te doen (Enkele kan je hier over mij lezen). Schrijven is er één van.

Verwonderingen met je delen

Ik droom er al heel lang van om met een blog te starten en tegelijk ontbrak het me de voorbije jaren aan de energie, de tijd en de inspiratie om dat te doen. Tot mijn blijdschap voelde ik, na het werkloos worden, vrij vlug die schrijfkriebels terug opborrelen.

Binnenkort, in februari 2016, word ik veertig jaar. Dat voelt toch wel een beetje speciaal! Ik vind dit een ideaal moment om die droom, die ik al zolang koester, in vervulling te laten gaan. Heel spannend! Het bouwen van de website – de technische kant van de zaak – kon ik gelukkig in alle vertrouwen aan Leen overlaten!

Ik popel om af en toe iets met je te delen over wat ik meemaak en over wat er diep vanbinnen in mij leeft. De woorden komen tevoorschijn vanuit mijn vele verwonderINGEn.
Ik vertel je over wat me verbaast en raakt… over wat me opvalt, verrast, boos of juist heel blij maakt.
Over een onverwachte ontmoeting of en grappige anekdote, een speciale plek of een moedige mens, een uitdagende klus of een ambachtelijk kunstwerk…

Over mijn liefde voor de natuur of mijn last met kleuren, het spelen met een kind of mijn gevecht met de tijd, een intense ervaring of een verzoening die een wereld van verschil maakt…

Over een spannende trip of een plotse kans, veel te veel prikkels of een leuk citaat, over heel erg moe zijn of helemaal “in de flow”…

of over de liefde…

of over een prachtige reis om nooit meer te vergeten….

of….

En uiteraard laat ik je meebladeren in mijn graag gelezen boeken. Natuurlijk!

Verwonderingen als blinde vrouw

Ik schrijf doorheen dit alles ook over hoe het voor mij is om blind te zijn.

Mensen, jong en oud, stellen mij hierover dikwijls vragen.
Hoe pak ik de dingen aan, als ik niet kan zien?
Hoe doe ik mijn huishouden?

Hoe gebruik ik de computer?
Gaat dat vlot, braille lezen?
Vind ik het moeilijk om niet te kunnen zien?
Wat zie ik dan wél? Hoe stel ik mij de wereld voor?
Hoe droom ik? Waar geniet ik van?
Welke aanpassingen gebruik ik?

Hoezo, graag lekker koken… Hoe dan?

Ik ben blind van bij mijn geboorte. Daarover kan ik dus veel ervaringen met je delen.
Ik doe dit met veel plezier tijdens vormingen of getuigenissen.

Of – wat ik ook heel graag doe – ik kan erover schrijven.
Dat doe ik in alle stilte en rust, alleen op mijn plek… mijmerend, met een trieste blik of een grote glimlach op mijn gezicht.

Ik heb er echt zin in: af en toe een tekstje schrijven over de heel gewone dingen van alledag. Zalig! Reis je mee door mijn verwonderingen?

 

Verwondering

Ik leerde wat gewoon is,
en niemand zegt daarover hetzelfde.

Ik hoorde wat waar is,
en ik ken een waarheid die niemand me ooit zei.

Ik glimlach om wat vreemd is,
en straks maak ik er zelf een vreemdheid bij.

En ik weet niet of je mij begrijpt,

omdat datgene wat ik voel,
verder reikt …

dan elk woord,
en elke stilte.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This