Selecteer een pagina

Een kleine reis door de tijd…

Braille lezen, hoe doe ik dat precies? Hoe gebruik ik mijn computer en IPhone? Met welk hulpmiddel maakten wij onze taken in de klas? Hoe schreven blinde mensen braille voordat de Duitse leraar Oskar Picht de braillemachine ontwierp? En o ja… maakt een brailleprinter nu echt zoveel lawaai?

Dankbaar (en ook een beetje trots) stel ik vandaag een filmpje voor waarin je het allemaal kan ontdekken!
Zo spannend… mijn eigen stem horen in een geluidsopname of film! Het onderwerp moet mij al erg nauw aan het hart liggen eer ik ja zeg op de vraag om mijzelf te laten filmen voor een project of speciale gebeurtenis. En kijk, het is gebeurd!

In Brugge (Musea Brugge, Arentshuis) en in Leuven (KADOC-KU Leuven) is nog tot 29 augustus de tentoonstelling “De wereld binnen handbereik” te zien. Je kan er kennismaken met het rijke erfgoed van Spermalie (nu De Kade vzw).

Via vele hulpmiddelen en een schat aan educatief materiaal kan je de fascinerende ontwikkeling van het blindenonderwijs leren kennen. Binnenkort ga ik samen met enkele goede vrienden de multizintuiglijke tentoonstelling in het Arentshuis bezoeken. Naar het schijnt vinden we er zelfs een geurenalfabet…

Herinneringen aan vele hulpmiddelen

Het filmen deed me terugdenken aan het moment waarop ik als kind mijn eerste eigen prachtige Picht plechtig uit de koffer haalde.
Aan de Brailledec, het eerste hulpmiddel waarmee de leraar kon meelezen op het scherm wat ik typte op mijn braillemachine.
Ik herinner me ook de grote mooie wereldbol met reliëftekens en braille, die ik ontdekt had in Spermalie toen ik er als elfjarig meisje school liep. Ik vond die wereldbol schitterend! Je kon rondom rond, de landen, zeeën en werelddelen voelen. Veel beter en overzichtelijker toch, dan op zo’n platte kaart?
Ooit heb ik aan mijn ouders gevraagd of ik die – overigens zeer zware – wereldbol mee mocht nemen naar huis (wat natuurlijk niet mocht). Hoe leuk zou het nochtans geweest zijn om, tijdens het tv-journaal, eventjes te checken waar Rusland, Iran, Nieuw-Zeeland of Spanje exact lagen?

Dank jullie wel

Ik ben Piet Devos en Tonia In den Kleef, allebei curator van “de wereld binnen handbereik” heel dankbaar dat ze mij aangesproken hebben om mijn steentje bij te dragen aan dit bijzondere project. Het was, in moeilijke coronatijd, ook heel prettig samenwerken met Ina Verrept van de Erfgoedcel Brugge en met Klaas De Buysser die zorgde voor het filmen en de montage. Ina en Klaas, de respectvolle, deskundige manier waarop jullie te werk gingen, zal ik me blijven herinneren!

 

Pin It on Pinterest

Share This